Játékostípusok a futballban - Hamis kilences

Korábban bemutattam már a csatárok két típusát, ma pedig egy újabb, hibridnek is tekinthető változatát hoztam el.

 false9.png

A hamis kilences többnyire a csatársor közepén, a "9-es" pozícióban foglalja el a helyét. Innen aztán a megfelelő alkalmakkor visszahúzódik a két vonal közé, ezzel döntésre kényszerítve védőjét.

 1_3.png

Amennyiben a védő úgy dönt, hogy elhagyja helyét, és követi emberét, azzal megbontja a védősort, és területet enged maga mögött, ahova a támadók szélsői megindulhatnak egyenesen a kapura.

 2_1.png

Ha viszont a védő nem hagyja kicsalogatni magát, és a helyén marad, akkor a középpályán kerül emberfölénybe a labdát birtokló csapat, amivel aztán újabb előrehaladási lehetőségek nyílnak meg előttük, vagy akár később második hullámból üresen is érkezhet egy támadásba.

 3_1.png

Illetve ha a visszalépő játékos labdát kap, azt üresen átvéve egyből fordulhat vele, és lendületből támadhatja a kaput.

 4_1.png

Ahhoz, hogy egy játékos hatékonyan játszhasson ebben a szerepkörben, elengedhetetlen, hogy kellően mozgékony legyen, ugyanis minél gyorsabban végzi el a visszamozgást, annál kevesebb időt hagy a védő számára a döntés meghozatalára. Fizikai adottságok mellett lényeges, hogy kellő játékintelligenciával rendelkezzen, ami segítségével felismerheti azokat a szituációkat, amikor érdemes elkezdenie a mozgást.

 

A fiatalabb futballkedvelők elsősorban a Liverpool és Barcelona kapcsán találkozhattak ezzel a  kifejezéssel, története azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza. 

 

Első ismert megjelenése 1930-as évek elején Hugo Meisl osztrák válogatottjához köthető. Az osztrák szakember fejéből pattant ki az az ötlet, hogy mi lenne, ha nem a legelöl helyezkedő játékosa lenne az elsődleges gólfelelős, így Matthias Sindelart vonta visszább egy sorral a játék bizonyos szakaszaiban.
Később ezt a gondolatot vette át és mondhatjuk emelte új szintre Sebes Gusztáv, az Aranycsapat vezetője. Az ő embere erre a feladatra Hidegkuti Nándor volt. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, azt remekül példázza az elhíresült 6:3, ahol az angolok akkor még jóval konzervatívabb futballfelfogásába nem volt jelen ez a fegyver, így nem is igazán tudtak vele mit kezdeni. Folyamatos visszamozgásával folyamatosan helyzeteket nyitott Puskás és Kocsis számára, akik kíméletlenül használták ki ezeket.

A 60-as években egyik legmeghatározóbb csapata, a Rinus Michels által irányított AJAX is gyakran nyúlt ehhez a megoldáshoz. Karakterében talán Johan Cruyff volt a tökéletes ember erre a posztra, hiszen nem csak labdás képességei, de gyors helyzetfelismerése egyaránt szükségesek voltak ahhoz, hogy megfelelően ellássa ezt a feladatot.

Idővel ahogy elkezdett hódítani a területvédekezés fogalma, már egyre ritkábban volt alkalmazható ez a módszer. 2008-ban azonban megkezdte második aranykorát, ezúttal Pep Guardiola és Lionel Messi által. A katalánok rengeteg álmatlan éjszakát okoztak akkoriban a spanyol bajnokság védőinek. Guardiola gyakran hivatkozik példaképeként holland elődjére, állítása szerint senki nem volt még akkora hatással a ma is ismert játékra, mint Cruyff. 

messi.png



Ezt követően érkeztünk el a hamis kilences fogalmának legismertebb megtestesítőjéhez,  Francesco Tottihoz, aki Luciano Spalletti edzősködése alatt nőtte ki magát a poszt abszolút zsenijévé. Totti sokoldalúságának köszönhetően egyértelműen az akkori AS Roma legjobbja volt. Góljai és gólpasszai mellett hatalmas mezőnymunkát végzett, így nem túlzás kijelenteni, hogy abszolút legendává nőtte ki magát, akit még a rivális csapatok szurkolói is mind a mai napig elismernek.

Korunk legismertebb hamis kilencese a mindig is alulértékelt Roberto Firmino. Miután Brendan Rodgers helyére megérkezett Jürgen Klopp, a Liverpool mellett a brazil csatár is elkezdett kiteljesedni. Nem kellett sok idő, hogy a csapat játékának egyik kulcsfigurája legyen. Bár a támadójáték sikerességét hajlamosak vagyunk Mohamed Salah és Sadio Mané nevéhez kötni, Firmino játéka nélkül aligha értek volna ilyen magasságokba. A német edző által megálmodott taktikába tökéletesen illeszkedett. A játék minden szakaszából kivette a részét, a labdaszerzéstől kezdve, a támadásépítésen át egészen a befejezésekig.

 

 Amennyiben szeretnél a későbbiekben ilyen és ehhez hasonló tartalmakat olvasni, azt egy Facebook követéssel biztosíthatod. Az oldalon mindig időben fogsz értesülni az új cikkekről, illetve egyéb futballal kapcsolatos tartalmakat is találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://stayoffside.blog.hu/api/trackback/id/tr6518031922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása