Játékostípusok a futballban - Poacher és Target Man

A fociban ha posztokról beszélünk általában a "védő", "középpályás" és "csatár" fogalmak jutnak eszünkbe, azonban ezek még mindig elég tág fogalmak. egyes posztokon belül is számos eltérő szerepkör létezik, melyek alapján különbséget tehetünk bizonyos játékosok között. 

 tvp.png

Egyszerű példa erre a francia válogatott két támadójának, Olivier Giroud és Karim Benzema játékának összehasonlítása.

Poacher: Karim Benzema

Ez a típus áll legközelebb az általánosságban vett "csatár" poszt jelentéséhez. Elsődleges feladata folyamatosan helyzetbe kerülni, illetve ezek befejezése is általában rá hárul. Jellemzően jó fizikai adottságokkal rendelkező, gyors és technikás játékos. 

 Real Madrid v Valencia: La Liga, Marco Asensio, Karim Benzema goal, news,  video, highlights

 

Bár Benzema tavalyi szezonjában kis túlzással élve minden lövéséből gólt lett, azonban mégsem feltétele a magas minőségű befejezés ebben a pozícióban. Sokkal fontosabb, hogy a játékos minden támadásépítés alatt arra koncentráljon, mikor lépjen ki a védők mögül egy esetleges indítás reményében. Erősségük pontosan ebben van, hiszen a csapatoknak egy bajnokságban mindig hosszú távon kell gondolkodniuk. Sokkal többet hoz éves átlagban egy olyan játékos, aki mérkőzésenként többször kerül helyzetbe, még ha ezeket kisebb arányban is értékesíti, mint azok, akik kevés helyzetből tudnak viszonylag gyakrabban gólt szerezni. A kulcsszó a gyakoriság.

Egy támadó helyzetkialakításának illetve annak hatékonyságának egyik legjobb mérője jelenleg az úgy nevezett XG-mutató, melyről most már egyre több helyen informálódhatunk magyar nyelven is.

 A "Poacher" típusú csatárok az  esetek többségében ritkán vesznek részt a játék szervezésében, társak kiszolgálásában, mivel jellemzően a lesvonal közelében kell helyezkedniük. Az, hogy Karim Benzema mégis sokszor tűnik fel előkészítő szerepben, az kivételes képességeinek és sokoldalúságának köszönhető. A Real Madrid korábbi korszakaiban gyakran láthattuk őt akár egészen mélyen visszalépő úgynevezett "hamis kilences" poszton (melyről a későbbiekben szintén tervezek írni).

 

 

Target Man: Olivier Giroud

Többet ésszel mint erővel? Miért ne lehetne a kettőt kombinálni? A Target Man elengedhetetlen erényei közé tartozik, a magas és erős testfelépítés, melynek segítségével képes megtartani hosszan előreívelt labdákat míg felérnek a társak, illetve magasan adott labdákat begyűjteni/továbbítani. 

 Olivier Giroud: French international dubbed 'Scorpion King' after wonder  goal | CNN

 

Honfitársával ellentétben ha megnézzük Giroud játékát, közel sem tűnik annyira látványosnak, sokkal inkább darabosnak és lomhának. Azonban ha megpróbáljuk észrevenni mely feladatokat látja el mind klubjában, mind pedig a válogatottban, már egészen más szűrőn át vizsgálhatjuk. Feladata elsősorban nem a gólszerzés (ennek ellenére egyáltalán nem kell szégyenkeznie ilyen téren sem), mint inkább a társak helyzeteinek kialakítása, és a labda továbbítása irányukba.

Testalkatából adódóan a fent említett játékelemeket tökéletesen alkalmazza, amivel a Didier Deschamps csapatának egyik alapembere lett. Ehhez azonban néhány megtartott labdán és fejesen kívül többet is mutatnia kell a pályán. Remek fizikuma mellett kiválóan találja meg azokat a helyzeteket, amikor érdemesebb inkább egyet hátrébb lépni, és területet nyitni egy jóval gyorsabb, lendületből érkező társ számára, hogy az egyedül törhessen kapura.

 

Különböző szerepkörök és feladatok, azonban mindkét játékostípus akkor tud igazán jól érvényesülni, ha párba állítjuk őket. Ezáltal teljesedhet ki minden erényük.

 

A későbbiekben tervezem minél több hasonló, ismeretterjesztő írás elkészítését, így ha érdekelnek az ilyen témák, egy Facebook követéssel biztosíthatod, hogy ne maradj le ezekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://stayoffside.blog.hu/api/trackback/id/tr1418029176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása