Casemiro: Nyomorból a csúcsra! - Karrierút

Carlos Henrique Casimiro

 banner.png

A 2022 nyarán, 10 sikerekkel teli évet hagyott maga mögött, hogy egy új terepen, Angliában is megmutathassa magát. A Real Madrid sikerének egyik elvitathatatlan kovácsa volt, így a szurkolók nagy része bizonyára nem szívesen engedte volna útjára a csapat egyik legbiztosabb karakterét. Nézzük honnan indult, és hová jutott 6-os poszt jelenlegi koronázatlan királya.

A brazil középpályás 1992. február 23-án született Sao Jose dos Campos városában, Brazíliában. 5 éves korában apja elhagyta őt és édesanyját, akinek emiatt gyakran egyszerre több munkahelyen kellett dolgoznia, hogy minden szükséges körülményt biztosíthasson fia számára. Bár a játékos nem haragszik emiatt édesapjára, állítása szerint ma már nem ismerné fel őt. Mint a legtöbb itteni fiatalnak, az ő életének is hamar mindennapi része lett a futball.

Pályafutásának első állomása a Sao Paulo akadémiája, a Paulista De Futebol volt, ahová annak igazgatója, Nilton de Jesus Moreira segített bejutni a már ekkor is kivételes tehetséggel rendelkező Casemironak. Itt sorban végigjárta az utánpótlás szintjeit, már ekkor is társaihoz képest kifejezetten érett volt játéka és mentalitása, így 11 éves korától kezdve rendszerint ő viselte a csapatkapitányi karszalagot.

young.png

A várva várt áttörést a 2009-es U17-es FIFA Világbajnokság hozta el számára, ahol már nemzetközi porondon is megmutathatta tehetségét. A következő évtől már a Sao Paulo felnőtt csapatánál számítottak rá. Július 25-én végül megkapta a lehetőséget, és pályára lépett első bajnoki mérkőzésén a Santos ellen. 2013-as távozásáig 92 mérkőzésen kapott szerepet. 

 

2013 januárjában megérkezett ahhoz a csapathoz, ahol aztán posztja legjobbja vált belőle. A Real Madridnál felfigyeltek a fiatal középpályásra és sikerült is kölcsönvenniük őt a másodosztályban szereplő Real Madrid B csapatához. Az ekkor 20 éves játékos hamar alapemberré nőtte ki magát, első félévében mind a 15 mérkőzésen kezdőként léphetett pályára, sőt még ebben az évben megkapta a lehetőséget, hogy a nagyok között is bizonyítson. A Real Betis elleni 3-1-es győzelem alkalmával végigjátszotta a meccset. A spanyol fővárosban annyira elégedettek voltak a teljesítményével, hogy a nyáron meg is vették a brazil együttestől.

 

A megállapodást követően a klub és a játékos is egyetértettek abban, hogy a fejlődése szempontjából jót tenne neki, ha a biztos játékperceket választaná egy valamivel gyengébb európai bajnokságban, így egy évre kölcsönadták a Porto csapatának. A kitérő jól sikerült, a szezon nagy részét pályán tölthette, és még a Bajnokok Ligájában is sikerült bemutatkoznia. 28 meccsen lépett pályára, és bár nem tartozott sosem az elsődleges feladatai közé, még 4 gólt is szerzett portugál klubjában.

 casemiro-porto-sky.jpg

(Kép: SkySports)

A szezon végeztével visszatért Spanyolországba, ahol ezúttal már alapemberként számítottak rá. Miután látták, hogy képes komolyabb szinten is helytállni, szerződését 2021-ig meghosszabbították. Ekkor jött el az eddigi legsikeresebb időszak Casemiro életében. A "Blancóknál" eltöltött évei alatt megállíthatatlanul tört a legfelsőbb szintre. Ez nem csak játékintelligenciájának és munkabírásának, de szűnni nem akaró tanulási vágyának is köszönhető. A madridiak szakmai stábjától többször hallhattuk már, hogy az edzésidőn felül, szabadidejében is gyakran kereste fel a klub videóelemzői részlegét, ahol személyesen kérte ki a szakemberek véleményét és tanácsait, hogy minden hibát eltüntessen játékából. A folyamatos fejlődés vezérelte egészen fiatal korától kezdve, ez pedig elengedhetetlen, ha valaki a világ legjobbjai közé akar tartozni.

 rm_marca.jpg

(Kép: MARCA)

A Királyiak mezét több mint 200 alkalommal húzhatta magára, melyekkel nagyban hozzájárult csapata 5 UEFA Bajnokok Ligája, 3 Spanyol Bajnoki, 3 FIFA Klub Világbajnoki, 3 UEFA Európai Szuperkupa, 3 Spanyol Szuperkupa illetve 1 Spanyol Kupa trófeájához.

 

Távozásának híre bizonyára rosszul érintette a világ madridistáit, akiknek megannyi jó emléket szerzett itt töltött évei alatt. Egyszer minden kapcsolat elfárad, így 2022 nyarán az új kihívásokra vágyó játékos megegyezett a Manchester Unitedet újjáépíteni vágyó Erik Ten Haggal.

A nemzetközi sajtó először vegyes érzésekkel kommentálta távozását, sokan kételkedtek abban, hogy a 30-as évei elején járó középpályás képes lesz-e egy jóval keményebb és fizikálisabb bajnokságban, a Premier Leagueben is ilyen szinten teljesíteni. A kétkedőkre hamar rácáfolt, már első fél évében bebizonyította, hogy keresve sem találtak volna nála alkalmasabb embert a United középpályás védekezésének stabilizálásra. Mérkőzéseiken rendre uralja a pálya középső részét, érkezése nagyban hozzájárult a csapat játékának javulásához, illetve jelenlegi BL-t érő 4. helyezésükhöz.

 

Casemirót játéka miatt gyakran tartják agresszív, illetve meggondolatlan játékosnak, azonban ezek a sokszor durvának tűnő megmozdulások elengedhetetlenek az ő posztján. Pályán kívül szerény, kifejezetten értelmes embernek tartják azok, akik a mindennapjaiból ismerik. Amikor sikereiről kérdezik, rendre két személyt említ, akik nélkül most nem tarthatna ott, ahol. Édesanyja keményen dolgozott azért, hogy ő küzdhessen álmaiért, Nilton de Jesus Moreira pedig karriere során végig támogatta őt, amennyiben erre szüksége volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://stayoffside.blog.hu/api/trackback/id/tr8918034136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Stay Offside Blog

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása