Brighton - Liverpool 3:0 - Taktikai elemzés

Brigthon&Hove Albion – Liverpool 

3 – 0 

 

Alapfelállások: 

Brighton: 4-2-3-1 

Pool: 4-3-3 

 

Labdakihozatal: 

A hazai csapat nagyon jól felkészült a Liverpool idén több sebből is vérző játékából. De Zerbi alakulata elsősorban a labdakihozatalokból történő gyors támadásokra épített. 

 

Moses Caiceido és Alexis Mac Allister lépett hátrébb egy sort, ezzel létszámfölényt biztosítva, míg a szélső hátvédek előrébb léptek, egészen az oldalvonalig nyitva, ezzel megadva a csapat szélességét.  

 bri-labdakihozatal_c_m_vissza_ki_szelre.png

A Liverpool letámadását egy 2-es és egy 3-as sor képezte, előbbiben Salah vagy Gakpo helyezett nyomást a labdás játékosra, míg a többiek igyekeztek elzárni a passzsávokat.  

 bri-labdaki_cai_kapusnak.png

Az első lépcső általában a visszalépő Caiceido volt, aki vagy egyből a szélsők felé forgatott, vagy egy visszapasszal a kapusra bízta ezt a feladatot. 

 

Az így kihozott labdákkal igyekeztek Mitomát illetve Solly Marcht keresni, akik folyamatosan lendületből indulhattak a védelemre. 

 bri-colwill.png

A letámadás kiprovokálására Colwill olykor egész egyszerűen megállt, majd a labdára lépve várta, hogy meginduljon felé az egyiptomi támadó. Miután Salah megindult a védő felé, a mögötte nyíló területbe azonnal indíthatták Estupinánt. 

 liv-13232.png

A Liverpool labdakihozatali sémája egy 3-2-3-2-es lánc volt. Alexander-Arnold egy sorral feljebb lépett, míg az ő helyére Matip tolódott. Előttük egy sorral Henderson és Fabinho alkotott duplaszűrő páros, míg Thiago, Trent És Oxlade-Chamberlain szélességet adtak a csapat közepének. Elöl pedig Salah és Gakpo várták a labdát.  

 

A brightoni letámadás egy kevésbé intenzív és kockázatos, ám annál jobban működő folyamat volt. Evan Ferguson nyomást helyez Konatéra, aki így kénytelen a visszalépő Oxlade-Chamberlain irányába passzolni. 

 bri-konate1_1.png

Amint ez megtörtént, támadhatott a mögötte helyezkedő Caiceido és Pascal Groß, az ex-liverpooli Adam Lallana pedig Thiago irányát zárta le. 

 

Labdabirtoklás, építkezési fázis: 

 

bri-mac_osszekoto.png

Középen a szélső védőkkel alkotott 3 fős láncot Caiceido, előttük pedig Lallana csatlakozott a támadókhoz. Mitoma és March feleltek a védelem széthúzásáért, míg Mac Allister a két sor közötti mozgásával igyekezett azokat összekötni, illetve állandó passzopciót nyújtani. 

 

 bri-mitoma_march_szeles2.png

 

Kontrák esetén Ferguson lépett visszább, míg a két szélső támadó magasan, a vonal mellett várta a labdát. Ennek köszönhetően többször is kialakult Mitoma oldalán egy az egy elleni szituáció Matippal szemben, melyekből többnyire a japán került ki győztesen. 

 

 bri-ferguson_vissza.png

 

Amennyiben a Liverpoolnak sikerült kiszabadulni a presszingből, Robertson a középpályát erősítette Henderson és Fabinho mellett, míg Thiago összekötötte őket a csatársorral, ahová Trent léphetett előre. Ezen alkalmakkor Salah a jobboldali félterületbe helyezkedett. 

 liv-buildup.png

Ebből azonban nem sokat láthattunk, mivel többször már saját térfelükön elvesztették a labdabirtoklásukat. 

 

Amennyiben a gyors feljutásra játszottak szinte azonnal Salaht próbálták megjátszani. Erre két módszert alkalmaztak: 

 

Előbbinél a visszalépő Thiago tette ki a jobboldalra a labdát, majd TAA hosszú labdákkal igyekezett helyzetet teremteni. 

 liv-longball.png

Másik lehetséges eszközük Joel Matip volt, aki tőle megszokott módon egészen hosszan cipelte fel a labdát, ezzel áttörve a hazaiak első sorát. 

 

Védekezés: 

 

Többnyire jól működött a hazaiak 3-4-3-as mid-blockja. A pálya közepén sikerült elfojtani a a vendég próbálkozásokat. Az itt szerzett labdákkal azonnal fordulhattak támadásba, ami idén az egyik nagy erősségük a top 6-os csapatok ellen. 

bri-midblock.png 

 

Kapujuk elé húzódva 5-3-2-es alakzatra váltottak. Caiceido lépett vissza 5. számú védőnek, míg Ferguson a középpályások sorába helyezkedett. 

 

 Klopp csapata 4-4-2-es formációba szerveződtek. Oxlade Lépett vissza a középpályára növelni a szélességet. 

 liv-4312.png

Szükség esetén ez 5-3-2-re módosult, melyben Fabinho a két hátsó sor között ingázva igyekezett kellő létszámot biztosítani. 

 

 

Egyéb események: 

 

A második félidő elején hamar hátrányba kerültek a Vörösök, az 53. Percben pedig már 2 gólt volt a hátrányuk. 

 

A második gól kiválóan példázza, hogy a hazaiak milyen szervezetten képesek labdakihozatalból gyors támadásba lendülni. 

 

Henderson által növelte a Liverpool a létszámot letámadáskor, mikor azonban kilépett a védőre, a mögötte megnyíló területet nem zárták a társai, így Mac Allister számára elegendő idő áll rendelkezésre, hogy átvegye a labdát, majd indíthassa társait. 

 

 gol.png

Egy gyors oda-vissza történő labdavesztést követően Fabinho próbálja támadni a labdás játékost, a pozícióját elhagyó TAA mögé pedig indul be azonnal Mitoma, akit Matip vesz fel. 

 

Ezúttal a hátrébb helyezkedő Ferguson kaphatja üresen, aki azonnal indítja a védők mögé társát. 

 

A cseréket követően valamelyest javult a Liverpool játéka, ám ez a szépítésre sem volt már elég. 

cserek.png 

Henderson és Oxlade helyére érkező Keita-Elliott párossal jobban sikerült intenzívebben letámadniuk, mögöttük pedig Thiago segített csapdázni a középpályást. 

 

Fabinho kiválásával a spanyol lépett vissza 6-os pozícióba. 

 

Összességében tehát elmondható, hogy a Brighton végig uralta a mérkőzést. A Liverpoolnak nem sikerült igazán a pálya egyik pontján sem a hazaiak fölé emelkedni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://stayoffside.blog.hu/api/trackback/id/tr4118037522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása