Ugródeszka az elitfutballba - avagy miért nézz Ligue 1-t! 1. rész

Sokakban él az a tudat, hogy a francia elsőosztály a PSG egyéni játszóháza, nélkülük egy érdektelen bajnokság lenne. Na de mennyi a valóságalapja ennek az állításnak?

A Ligue 1 az elmúlt években rengeteg változáson ment keresztül. Az olyan nagycsapatok mint az Olympique de Marseille vagy az Olympique Lyonnais visszaszorultak, ezzel utat engedve a többi projekt kibontakozására. A liga jelenleg leginkább az ugródeszka szerepet tölti be az európai futballban, futószalagon termelik a tehetséges játékosokat.

 

 

Az egyik ilyen projekt pedig az AS Monaco. A 2010-es évek első felének egyik legnagyobb meglepetése volt a hercegségbeliek tudatos építkezése, melyben kiemelt szerepet szántak az addig ismeretlen fiataloknak. 
Emlékezetes lehet többeknek a 2013-14-es szezonban történt nagybevásárlás a klubnál, mely időszakban olyan nevek érkeztek Monacóba mint Radamel Falcao, Joao Moutinho vagy Geoffrey Kondogbia. Utólag azonban tudhatjuk, nem ők voltak az igazán fontos szerzemények, hanem az akkor még ismeretlennek tűnő játékosok.

 

Mindössze 5 millió euró ellenében érkezett a csapathoz Anthony Martial a Lyon utánpótlásából. Az ekkor 17 éves támadó az elkövetkező években 70 alkalommal kapott szerepet a pályán, melyeken 15 gól mellett 8 gólpasszal járult hozzá csapata sikereihez. Nem is volt meglepetés, hogy a kimagasló formában szereplő játékosért 60 milliót sem sajnált a Manchester United. Azonban hiába a remek ajánlólevél, Martial Manchesterben sajnos nem tudta tartósan hozni a tőle elvárt eredményt, így azóta leginkább epizódszereplő lett belőle. Bizakodásra adhat okot, hogy a jelenlegi vezető, Erik Ten Haag egyre gyakrabban adja meg számára lehetőséget, mellyel többé-kevésbé sikerül is élnie.

 

 

Szintén ezen időszak alatt érkezett a csapathoz Fabinho Tavares(19), Érte mai szemmel jelentéktelennek mondható 3 millió eurót fizettek a Rio Ave számára. Míg előbbi játékos nem tudta egyelőre beteljesíteni a hozzá főzött reményeket, Fabinho története ennél sokkal pozitívabb. Több mint 200 mérkőzésen lépett pályára piros-fehérben, alapembere volt a Bajnokok Ligája elődöntőig menetelő csapatnak. Játéka elengedhetetlen volt a biztos védelem megszervezéséhez. Legnagyobb sikere ezidő alatt a Francia Bajnokság megnyerése, karriere viszont ezután indult be igazán.
Szinte már megegyezett az akkoriban José Mourinho által vezetett Manchester Untieddel, ám az utolsó pillanatokban befutott érte egy másik ajánlat. Michael Edwars, a Liverpool FC akkori sportigazgatója kereste fel, és szervezte meg első találkozóját Jürgen Kloppal. Utólagos beszámolók alapján Fabinho ezután kérte ügynökét, szakítsák meg a Uniteddel való tárgyalásokat, majd a Mersey-aprti csapathoz távozott.
Kezdetben többnyire a padon kapott helyet, míg végül sikerült őt beépíteni a csapatba. Azóta szinte minden trófeát elhódított a Vörösökkel. Megnyerte a Bajnokok Ligáját, közvetlenül ezután elhódították a 30 éve várt Premier League trófeát. Ezek mellett pedig egyszeres UEFA-Szuperkupa, FIFA Klub Világbajnokság, FA kupa, Ligakupa valamint Community Shield győztesnek is mondhatja magát.

 

 

Bár Kylian Mbappé nevét mára mindenki ismeri, a klub eddigi legnagyobb szerzeménye sem maradhat ki a felsorolásból. Mbappé már utánpótlás szinten is a klubot erősítette. A korosztályos csapatokat hamar kinőtte, így mindössze 16 évesen lehetőséget kapott a nagyok között. A bajnokságban és BL-ben is szinte azonnal berobbant, mindössze 60 mérkőzésre volt szüksége, hogy eladja magát a legnagyobb csapatok számára. 2017 nyarán szinte nem volt olyan európai klub, mely ne próbálkozott volna megszerezni őt, aminek köszönhetően valósággal kilőtt az értéke. A licitháborút végül a PSG csapata nyerte, ahol azóta is ő számít az együttes legnagyobb sztárjának. Karrierének legeredmnéyesebb időszakát itt érte el. Vele az élen sikerült a Ligue 1 egyeduralkodójává válniuk, valamint elhivatottan küzdenek az oly régóta remélt BL címért is. 
Nem csak klubjában, de a válogatottban is rendre leteszi névjegyét. Mindössze 19 éves volt, amikor a 2018-as Világbajnokság végén magasba emelhette a trófeát.
 A francia csatár azóta is az egyik legértékesebb játékos a világon, így nem csoda, hogy a Real Madrid hosszas tárgyalásokat folytatott megszerzéséért. Bár ezek a próbálkozások egyelőre sikertelenek voltak, Florentino Perez munkásságát ismerve nem lenne meglepő, ha nem mondott volna le végleg a játékosról, és a jövőben egyszer újabb lépéseket tenne leigazolásáért.

 

 

Igyekeztem három különböző karriert befutó játékost bemutatni, a felsorolást persze hosszasan folytathatnánk. A klub jelenleg is megannyi ígéretes fiatalnak ad otthont, így mindenképp érdemes követni a csapat mérkőzésit azok számára, akik szeretnék látni, hogy fejlődik egy tehetséges fiatal igazi klasszissá. 

Akikre érdemes lehet figyelni: 

A bejegyzés trackback címe:

https://stayoffside.blog.hu/api/trackback/id/tr7018029174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Stay Offside Blog

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása